Jug Balkana

Opisano i uslikano putovanje na ovim web stranicama je bilo organizirano od strane nekih udruženja općina koje se nalaze u okolici Milana. Program je osmislio arhitekt Marko i glavna tema putovanja su bili pravoslavni manastiri na jugu Balkana. U ovoj maloj avanturi je bilo 55 sudionika, plus vozač autobusa. Jedini problem je bilo to što se trebalo vrlo rano ustati i nervoza je učinila da večer prije nisam dobro spavao; stalno mi se ponavljao san u kojem sam kasnio na zakazani polazak.

Krenuli smo u četvrtak, 15. svibnja 2008, u 4 ujutro ispred crkve, autobusom na dva kata. Nakon dva kratka zaustavljanja da bi pokupili sudionike iz susjednih mjesta, uputili smo se prema Bari-ju gdje smo se ukrcali na trajekt za Grčku oko 17 sati. Idućeg dana oko 6 ujutro (po grčkom vremenu, jedan sat više nego u Italiji) smo se iskrcali u luci Igumenica i krenuli prema Meteorima. Odsjeli smo u mjestu Kalambaka i nakon ručka s vodičem obišli dva manastira od šest koji se mogu posjetiti na Meteorima. Drugi dan smo krenuli za Solun i tamo ostali tri noći. Napravili smo dva izleta: na planinu Atos i izlet u Bugarsku, razgledanje Rilskog manastira. U utorak, 20. svibnja, smo se uputili prema Makedoniji gdje smo imali rezerviran hotel na Ohridskom jezeru. Dan poslije smo krenuli za Albaniju, prolazeći kroz Elbasan i Tiranu da bi stigli u Drač, gdje smo se u kasno poslijepodne ukrcali na trajekt za Anconu. Bilo je to 22. svibnja, zadnji dan našeg putovanja. Dan iza, oko 14 sati smo bili u Anconi odakle smo krenuli na završni dio našeg puta, vraćajući se kući u vrijeme večere.

Itinerarij putovanja po jugu Balkana

Ovdje gore je karta s ucrtanim dionicama putovanja. Prešli smo oko 3200 km autobusom, od čega oko 1500 km u Italiji. Taj dio puta je bio sav po autoputu i iz tog razloga mnogo manje naporan u odnosu na dio puta po Balkanu, gdje autoputovi još ni danas nisu jako rašireni i normalne ceste često ne dozvoljavaju da se dostigne prosječna brzina od 60 km/h. Osim toga smo prešli oko 1000 km morskim putem, s dva trajekta u dolasku i u povratku. Spavali smo u tri razna hotela i dvije noći na trajektima. Sve u svemu, putovanje je bilo veoma dinamično, ali isto tako i veoma zabavno.

U izborniku na desnoj strani, pri vrhu ove stranice, naći ćete linkove koji vode na stranice posvećene raznim mjestima koje smo posjetili, s kratkim opisom zbivanja, moglo bi se reći mali dnevnik putovanja, s dosta slika i tu i tamo ponekom zanimljivosti ili informacijom vezanim uz mjesta koja smo posjetili.

Stijene Meteore Spomenik Aleksandru Velikom u Solunu Brod za planinu Atos Jedna freska na fasadi manastira u Rili Zalazak sunca na ohridskom jezeru

Jug Balkana

Meteore

Solun

Planina Atos

Rila

Ohrid

Albanija

Povratak


Extra

U Autobusu

Pinove Foto

Linkovi


Možeš pogledati ovaj site in na druga dva jezika
Sud dei Balcani (Talijanski) i South of Balkan (Engleski)