Meteore

Nakon ugodnog putovanja grčkim brodom Ionian Sky (more je bilo mirno i kabine prilično udobne), iskrcali smo se u 6 ujutro, po lokalnom vremenu (sat vremena ispred Italije), u luci Igumenica i odmah krenuli autobusom prema prvom odredištu, gradu Kalambaka koji se nalazi u podnožju Meteora. Tijekom putovanja smo prešli preko prijevoja Metsovon, na planini Pindus, oko 1600 m nadmorske visine, gdje smo se na kratko zaustavili da bi uživali, između ostalog, u prekrasnom pogledu.

Trajekt s kojim smo stigli u Igumenica Odmorište na prijevoju Planinski prijevoj Metsovon

Približavajući se Kalambaki imali smo dobar pogled na Meteore. Grad Kalambaka se praktično razvio na osnovi velike posjećenosti Meteora. To je karakterističan turistički grad s mnogo dućana, restorana i barova. Smjestili smo se u hotelu i nakon ručka krenuli u razgledavanje manastira s lokalnim vodičem.

Pogled na Meteore Križ između dva planinska vrha Grad Kalambaka popodne

Meteore su jedan od najznačajnijih centara pravoslavne vjere. Iznad i unutar samih stijena su sagrađeni mnogobrojni manastiri, oko dvadesetak, od koji su neki i danas u funkciji, ali s malo svećenika koji tu žive. Riječ "meteora" znači "stoji visoko u zraku". Stijene su visoke i do 400 m i vidjeli smo mnogo penjača u pokušaju osvajanja ponekad prilično glatkih uspona.

Posjetili smo dva manastira u funkciji: Varlaam, sagrađen u XIV stoljeću od istoimenog svećenika i Sveti Stefan, osnovan u XIII-XIV stoljeću, danas nastanjen i održavan od strane svećenica, predstavlja najnastanjeniji manastir Meteora. Pogled na dolinu koja nas je okruživala je oduzimao dah. Kućice s crvenim krovovima, vrtovi s cvijećem i stablima voćaka i ulice koje su ispresijecale polja i pretvorila ih u nepravilna geometrijska tijela. Uživanje za oko i dušu.

Zelenilo dominira pejzažem Žice dalekovoda kvare pogled Manastir dominira vrhom Zvonik Pogled iz druge perspektive Crkvena zastava žute boje Posjet jednom od svetilišta Živica u unutrašnjem dvorištu Panorama doline Jedna freska sa svetcima

Prije večere još jedna šetnja po mjestu u razgledavanju dućana lokalnih zanatlija, ali oko fotoaparata je uvijek išlo prema izuzetnom pogledu na Meteore prilikom zalaska sunca i noću, osvijetljeni snažnim reflektorima koji su stvarali sugestivnu igru ​​sjenki i svjetala.

Dućan sa suvenirima Stijena koja je izazivala penjače Pred zalazak sunca boje su jače Sav prostor na vrhu je iskorišten Noćna panorama s balkona hotela

Jug Balkana

Meteore

Solun

Planina Atos

Rila

Ohrid

Albanija

Povratak


Extra

U Autobusu

Pinove Foto

Linkovi